PANS/PANDAS, A JELITA - GDZIE SZUKAĆ PRZYCZYN?

jelitaOstatnie badania dzieci z PANS podkreśliły związek między jelitami a mózgiem, podkreślając, jak skład jelit może wpływać na zachowanie i funkcje mózgu.

Flora dzieci w wieku 4-8 lat z zespołem PANS/PANDAS charakteryzowała się silnym wzrostem Bacteroidetes; w szczególności Bacteroides, Odoribacter i Oscillospira zidentyfikowano jako potencjalne biomarkery mikrobiologiczne tych dzieci. Co więcej, w tej grupie wykazano wzrost kilku szlaków dotyczących modulacji odpowiedzi przeciwciał na zapalenie w jelitach, a także zmniejszenie szlaków zaangażowanych w funkcjonowanie mózgu (tj. SCFA, metabolizm d-alaniny i tyrozyny oraz szlak dopaminowy). Dodatnią korelację zaobserwowano w przypadku Odoribacter i ASO. Najczęściej Odoribacter sp. są znane ze swoich zdolności wytwarzania maślanu w jelitach człowieka, a maślan może obniżać zdolność organizmu do rozkładania dopaminy.

Jak sugeruje dr Campbell-McBride w Protokole żywieniowym GAPS, źródłem problemów autoimmunologicznych jest dysbioza jelit, która uszkadza ścianę jelita, powoduje nieprawidłowe trawienie i wchłanianie pokarmu oraz generuje przepływ toksyn, podczas gdy organizm nie jest w stanie sobie z tym poradzić. Układ odpornościowy reaguje na wszystkie te zagrożenia. Nieprawidłowości w wynikach badań, są konsekwencją reakcji organizmu na niestrawione pokarmy i toksyny wchłaniające się przez uszkodzoną ścianę jelita (Nanagas i Kovalszki, 2019; Talley, 2008).

Warto u dziecka chorego na zespół PANS/PANDAS rozważyć badania mikroflory i stanu funkcjonalności przewodu pokarmowego.

  • BADANIA POWINNY OPISYWAĆ SKŁAD MIKROBIOLOGICZNY KAŁU:
  1. bakterie tlenowe: Escherichia coli, Enterococcus sp., Enterobacter sp., Proteus sp., Pseudomonas., Serratia sp., Hafnia sp., Klebsiella sp., Providencia sp., Morganella morganii., Citrobacter sp., Streptococcus sp., Staphylococcus sp.
  2. bakterie beztlenowe: Bacterioides sp., Bifidiobacterium sp., Lactobacillus sp., Clostridium sp.
  3. grzyby: Geotrichum candidum, Candida albicans, Candida sp.
  4. obecność pleśni
  • KONSYSTENCJA I pH KAŁU
  • POZOSTAŁOŚCI TRAWIENIA BIAŁEK, WĘGLOWODANÓW I TŁUSZCZÓW
  • MARKERY STANU ZAPALNEGO I PRZEPUSZCZALNOŚCI BARIERY JELITOWEJ:
  1. sekrecyjna immunoglobulina A (sIgA)
  2. alfa-1-antytrypsyna
  3. beta-defensyna
  4. krew utajona w kale
  5. kalprotektyna
  6. M2-PK
  7. laktoferyna
  8. eozynofilowe białko X (EPX)
  9. zonulina
  • ELASTAZA TRZUSTKOWA Z KAŁU - MARKER ZDOLNOŚCI WYDZIELNICZYCH TRZUSTKI

Dzięki rozpoznaniu, w jakim stanie jest układ pokarmowy dziecka można zastosować probiotykoterapię celowaną, ugasić stan zapalny naturalnie, w miejscu, gdzie się on rozpoczął, czyli bardzo często w jelitach.